BEBEKLERLE İLETİŞİMDE MUCİZE ÇÖZÜM!!!
Neden sizin bebeğiniz de konuşmaya başlamadan önce sizinle konuşmasın!
Çocuklar yaklaşık 6 aylık oldukları dönemden itibaren kendilerine evrensel bir işaret dili geliştirirler. Çünkü bu dönemde iki ellerini bir araya getirmeye başlarlar. Buna karşılık sinirlerinin gelişimiyle beyin gelişimi aynı hızda gitmediği için konuşamazlar. Konuşmaya başlamak bebeğimizin edineceği son becerilerdendir, çünkü en karmaşıklarından biridir. Bunun için dilini, yanaklarını, dudaklarını ve nefesini denetleyerek, ses çıkartmak için hava akımını yönlendirmeyi öğrenmesi gerekir. Bu sebeplerden dolayı çocuklar 6 ay ile 3 yaş arasında kendilerince bir işaret dili geliştirirler.
Konuşmaya başlamadan önce iletişimde kullanılabilecek olan bebek işaret dili 30 yıla aşkın bir süredir ebeveyn ve bebek arasındaki iletişimi kolaylaştıran bir araç olarak kullanılmaktadır. Bu sayede çocuklar ses telleri yeterli gelişmediğinden adını bilseler bile söyleyemedikleri kelimeleri ifade ederler. Düşünsenize çocuğunuz geceleyin kalkıyor, bağırıyor… bağırıyor…Acıktı mı? Susadı mı? Korktu mu? Süt mü istiyor? yoksa Sizi mi istiyor? anlamıyorsunuz. Anlayana kadar siz de o da yoruluyorsunuz. Oysa ki ortak bir işaret dilini kullanınca, ne çocukta beni anlamıyorlar travması oluyor, ne de sizde bitkinlik hissi oluyor. Genelde annelerden hep duyduğum “ Ah bir konuşsada derdini anlatsa”. Ya konuşmadan önce anlatabilirse?
Her çocuğun konuşma zamanı değişiklik gösterir. Eğer onları kendi işaretleriyle bırakırsak, zihin gelişiminin hızlı ama sinir gelişiminin yavaş olduğu 18 ay 3 yaş arası dönemde 2 yaş sendromu dediğimiz, çocuklarda ifade eksikliğinden kaynaklanan sıkıntılı bir dönem başlar. Bu dönemin rahat geçmesini sağlamak ebeveyn ile çocuk arasındaki bağı kuvvetlendirir ve ilerleyen dönemlerde ergenlik çağının dahi, daha rahat geçmesi sağlar.
Çocuklar taklit ve tekrarla öğrenirler. Bir şeyi ne kadar çok tekrar ederseniz, sizi o kadar çok taklit ederler. Ne kadar çok konuşursanız, o kadar çok öğrenirler. Sesinizin tonunu bile kopyalar, kelimelere sizin gibi sesleriyle vurgu yaparlar. Ama konuşma becerileri sinir sistemleriyle ilişkilidir. Oysa hem konuşup hemde o kelimenin işaretini öğretirseniz, o da sizi kopyalayarak konuşmaya çalışıp aynı zamanda işareti yapmaya çalışacaktır. Bebek işaret dili de budur. Bebeğimizin seviyesine yaklaşıp onun yapmaya çalıştığı işaretlere form verip, kendini anlatmasını sağlamaktır. Bu sayede çocuğumuz hem huzurlu, hem de kendini anlatabildiği için yüksek bir öz güvene sahip olacaktır.
Bebek işaret dili kullanan ailelerde, ebeveyn ile çocuğun ilişkisi daha kuvvetli oluyor. Diğer anneler çoğu zaman çocuklarına bakmadan konuşurken, burda çocuğun gözlerine bakıp işareti yapıp, onların yapmasına teşvik edip, aynı zamanda da söyleyerek bir kelimenin üç farklı şekilde iletmesi sağlanıyor;
- Kelimeyi duyuyorlar,
- Nasıl söylendiğini görüyorlar,
- İşareti yapıyorlar
Buda beyindeki snapslerin artmasına ve dolayısıyla çocuğunuzun IQ seviyesinde artışa sebep oluyor. Araştırmalar bebek işaret dilinin IQ seviyesini %12 arttırdığını gösteriyor. İşaret dilini kullanarak iletişim sağlamanın beyine herhangi ikinci bir dili öğrenme konusunda olumlu katkıları olduğunu, bu yolla beynin lisan öğrenmeyi kolaylaştıran merkezlerinin güdümlendiği belirtiliyor. Zaten hareket ve sözün bir arada kullanılması anlamayı kolaylaştıran bir yöntem değil midir?
Bende bu sebeplerden dolayı oğlum 4 aylıkken bebek işaret dili öğretmeye başladım ve geri dönüşümü bir mucizeydi. Ardından bebek işaret dili eğitmeni oldum. Şimdi kendi hayatımda bu mucizenin faydalarını kullanırken, bir yandan da diğer annelerin hayatlarında fark yaratmalarına yardımcı oluyorum.
Peki ya siz, çocuğunuz konuşmaya başlamadan önce onu anlamak istemez misiniz!!!
Tuba Çiğdem Üstün
Bebek İşaret Dili Eğitmeni
Bu e-posta adresi spam robotlarından korunuyor. Görebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
instagram: derinannee
facebook/derinanne
Yorumlar
Harika olur:)
ne dersin?