#PASİF MÜZİKLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?

muzikle tedavi yoga

Bugün çok zor bir gün geçirdim. Can dostum Tommy'nin çok ağir hasta olduğunu öğrendim. 14 yildan beri beraber olduğum golden retriver köpeğim...

Doktora gittik kan tahlili ve gerekli işlemler yapildi ve akşama emar çekiliceği için klinikte kalmasi gerekti. Köpeklerin kaldığı bölüm hariç diğer bölümlerde müzik çaliyordu. Bende orda kaldığım süre boyunca Tommy'e müzik dinletim.

 

Ve neden köpeklerin kaldiği yerin küçük camlı, ışıkla aydınlatmalı, ve heryerin duvarlarla kaplı olduğunu merak ettim. Çünkü zaten hasta yada ailesinden ayrı olarak oraya bırakılmışlar, hoparlörlerle orda da müzik çalınsa ruhlarına iyi geliceğini düşündüm, en azından müzikle rahatlayıp ağrılarına odaklanmıyacaklardır... ve bakin ne buldum!!!

 

Büyük islam bilgin ve filozoflarından Ibn-i Sina (980-1037), musikinin tıpta oynadığı rolü söyle tanımlamaktadır: "...tedavinin en iyi yollarından, en etkililerinden biri, hastanın akli ve ruhi güçlerini arttırmak, ona hastalıklarla mücadele için cesaret vermek, ona en iyi musikiyi dinletmek, onu sevdigi insanlarla bir araya getirmektir..."

 

Daha önceleri kendime aldiğim bir CD nin içini okudum ve çok güzel ve özel bilgiler buldum, sizlerle paylasmak istiyorum. TUMATA'nın yaptiği (Turk musikisini araştirma ve tanitma grubu) Reiki  Hayat enerjisi muzik cd si.

 

 

Viyana'da Meidling Rehabilitasyon Merkezinde komada bulunan hastalara Turk musikisi makamlari dinletilerek terapi uygulamalari yapılmakta olup, beyinde alfa ve teta dalgalarının değiştiği tespit edilmiş ve birçok hastanın müzik terapi sayesinde komadan çıktığı gözlenmiş.

 

Günümüzden 900 sene önce Selçuklu Sultani Nureddin Zengi tarafından Şam'da yaptırılan Nureddin Hastanesi'nde musiki makamlari tedavi amacıyla kullanılmış. Sonraki dönemlerde 700 seneden beri Amasya, Sivas, Kayseri, Manisa, Bursa, Istanbul(Fatih Kulliyesi) ve Edirne şifahanelerinde 100 sene önceye kadar musiki ile tedavi uygulanmis.

 

Evliya Çelebi seyahatnamesinde şöyle yazılıdır: " Merhum ve Magfur Beyazid Veli ...  Vakıfnamesinde hastalara deva, dertlilere şifa, divanelerin ruhuna gida ve def'i sevda olmak üzere on adet hanende ve sazende gülam tahsis etmiştir ki, 3'ü hanende biri neyzen, biri kemani, biri musikari, biri santuri, biri udi olup, haftada üç kere gelerek hastalara ve delilere musiki fasli verirler.."

 

Hal böyle iken bizim hastanelerimizde , veterinerlerimizde, huzur evlerimizde, niye devamli rahatlatan muzik , musiki calmazlar. Hersey artik otonom olmuş. Alinan eğitimlerle tedavisi yapılsın ama hasta yatağinda yatarken ne kadar sıkıldığı ve bunun hücrelerine verdiği zarar düşünülmesin... İlginç! Neyse biz müzik terapilerinden bahsedelim tekrar.

 

Günümüzde  Tumata tarafından uygulanılan teknikte, hasta istirahat pozisyonu alır ve seans süresince geniş ve rahatlatıcı bir ritim ve su sesi eşliğinde, Ney, Rebab, Ceng, Ud, Dombar ve rubab ile emprovize yapilir ve uygun makamlar üzerinde çalışılır. Bu şekilde icra sırasında, Otizm'den ve psikolojik çocuk hastalıklarından Geriatri'ye kadar çeşitli psikolojik ve fizik hastalıklarında olumlu değişmeler ve iyileşmeler gözlenmiştir. Bu konuda DR. L.Gutjahr ve Prof. V. Mechleid tarafindan EEG ölçümleri yapılmış ve en az 1000 yıllık bu gelenek bugünün laborotuvarında doğrulanmiştir. 400 den fazla olduğu bilinen bu makamlardan en önemli olan 15 tanesi üzerinde uygulamalardan sonra tedavide kullanılacak kaset ve cd'ler TUMATA tarafindan oluşturulmuştur.

 

Aktif Müzik  Terapi Geleneği: Kam ve Baksi adı verilen Orta Asya hekimleri, müzik ve dansı hasta tedavisi için kullanıyordu. Bu seanslarda Pentatonik müzik tonları kullanılıyordu. İngiltere'de, Londra Nordoff-Robbins muzikterapi enstitusunde uygulanan tedavi sisteminde Pentatonik müziğin kişilerde kendine guven ve kararlılık oluşturduğu bulgusu ile, otistik cocuklarin tedavisive egitiminde bu müzik kullanilmaktadir.

 

Pasif Müzik Terapi Geleneği:Türk  tarihi ve kültüründe önemli bir yeri olan müzik ve dans ve bunlarla yapılan tedavi konusunda olgunlaşıp yerleşen makam müziği ile tedavi günümüz tıbbında yeniden güncelleşmiş bulunmaktadır.

 

Bakin  Buyuk Türk Bilgini Farabi( 870-950) makamların ruha etkisi konusunda ne demiş:

 

  1.     Rast makami: Insana sefa(nese, huzur) verir.
  2.     Rehavi makami: beka( sonsuzluk fikri) verir.
  3.     Kucek makami: insana hasasiyet verir.
  4.     Buzurk makami: havf (çekinme, sakinma duygusu )verir.
  5.     Isfahan makami: hareket kabiliyeti ve güven hissi verir.
  6.     Neva makami: lezzet ve ferahlık verir.
  7.     Ussak makami: gülme verir
  8.     zirgule makami: uyku verir.
  9.     saba makami: insana cesaret, kuvvet verir.
  10.     Buselik makami: insana kuvvet verir.
  11.     Huseyni makami: sukünet, rahatlik.
  12.     Hicaz makami:alçak gönüllülük verir.

 

MÜZİK RUHUN GIDASI diye boşuna dememişler. Bence bu bilgileri değerlendirmek lazim.

Sevgiler,

Tuba Üstün

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR